Maak uw website sneller, rank hoger in de zoekmachine en creëer een betere gebruikerservaring voor uw bezoekers aan de hand van de PageSpeed test van Google

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Als eigenaar van een website of webwinkel wilt u de allerbeste gebruikerservaring voor uw bezoekers creëren. Een snelle website of webwinkel is één van de belangrijkere voorwaarden voor een gebruiksvriendelijke website. Ook vanuit het oogpunt van Google is de snelheid van uw website of webwinkel erg belangrijk. Om deze reden analyseert Google uw website doorlopend. Heeft u volgens Google een snelle website, dan komt u hoger in de rankings. Wanneer u volgens Google over een trage website beschikt, dan zal uw website logischerwijs lager in de ranking voorkomen en dat willen we natuurlijk niet. Kortom, de snelheid van uw website is essentieel om allereerst hoger te ranken in de Google zoekmachine, daarnaast creëert u met een snelle website of webwinkel een betere gebruikerservaring voor uw bezoekers.

Gelukkig is de snelheid van uw website volledig beheers- en beïnvloedbaar. Er is dus geen reden om over een trage website te beschikken, met alle gevolgen van dien. In dit stuk gaan we dieper in op de PageSpeed test van Google.

De eerste stappen naar een snellere website of webwinkel?

Navigeer naar de test door te klikken op PageSpeed test van Google en tik uw URL in. Uw website zal door de PageSpeed test worden geanalyseerd. U krijgt nu een cijfer tussen de 0 en 100 te zien. Bij een laag cijfer is uw website volgens Google traag. Bij een hoog cijfer is uw website volgens Google snel. Hieronder hebben wij de test voor Coolblue uitgevoerd.

Voorbeeld PageSpeed test op Coolblue

De PageSpeed test van Google kan worden gezien als een prestatietest (checklist) voor al uw webpagina’s. Wanneer u de test uitvoert, wordt uw website aan de checklist gehouden. Voldoet uw website niet aan de checklist, dan zal Google u suggesties  (prestatieverbeteringen) voorschotelen om uw website naar een hoger niveau te tillen. Heeft u alle suggesties opgelost? Dan is het mogelijk dat u een score van 100 krijgt. Google gaat ervan uit dat wanneer u alle prestatieverbeteringen (suggesties) heeft doorgevoerd, u over een website zal beschikken die gebruiksvriendelijk voor de bezoekers is en waarvan de broncode (techniek) is geoptimaliseerd.

Zelfs wanneer u alle suggesties van Google netjes heeft opgevolgd en dus een score van 100 behaald, kan het alsnog zo zijn dat uw website niet supersnel is. De PageSpeed test meet namelijk niet de daadwerkelijk laadsnelheid van webpagina’s, maar doorloopt een checklist. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van andere tests. Om de daadwerkelijke snelheid van uw webpagina’s te meten, dient u gebruik te maken van andere tests (bijvoorbeeld Pingdom Tools). Is uw website of webwinkel traag terwijl u alle suggesties heeft doorgevoerd en een score van 100 haalt? Ga dan in zee met een nieuwe hostingpartij. Een score van 100 in de PageSpeed test in combinatie met een goede hostingpartij zal er wel voor zorgen dat uw website supersnel is.

Alle suggesties (prestatieverbeteringen) oplossen?

Wij raden het u niet altijd aan om alle suggesties op te pakken, want lost u het ene op, dan ontstaat er weer een andere suggestie. In sommige gevallen kan het oppakken van een suggestie er zelfs voor zorgen dat uw website niet meer naar behoren werkt. Bent u zelf een programmeur of handig met  onder andere HTML en CSS, dan kunt u zelf goed inschatten welke suggesties u gaat oppakken. Heeft u er geen verstand van, schakel dan een handige programmeur in die de meeste problemen voor u kan oplossen.

U kunt het met een motorvoertuig vergelijken. Om een motorvoertuig beter te laten presteren kunt u ervoor kiezen om een krachtigere motor te plaatsen, tandwielverhouding wijzigen, bandenspanning aanpassen, etc. Deze wijzigingen aan uw motorvoertuig zullen ervoor zorgen dat enkele suggesties worden opgelost, maar aan de andere kant is uw motorvoertuig nu wel een stuk zwaarder gaan wegen. Hierdoor krijgt u een nieuwe suggestie voorgeschoteld. Zo werkt het namelijk ook met uw website of webwinkel. U kunt een heleboel prestatieverbeteringen doorvoeren, maar ontstaan er vervolgens geen nieuwe suggesties die opgelost moeten worden?

Het is overigens zeker mogelijk om een score van 100 in de Google PageSpeed test te behalen. De vraag is echter hoe uw website is opgebouwd. Websites die al een tijdje in de lucht zijn, zijn vaak niet gebouwd op grond van richtlijnen voor gebruiksvriendelijkheid. Wanneer u over een dergelijke website beschikt, dan kan het nog weleens lastig gaan worden om alle suggesties op te pakken. Dit kan immers betekenen dat grote onderdelen van uw website op de schop moeten.

Voorbeelden

De PageSpeed test geeft vrijwel altijd aan om alle CSS onderdelen van de website  bovenaan de pagina te laden (maakt de website sneller). Geeft u gehoor aan deze suggestie, dan zal de PageSpeed tester vervolgens aangeven om alleen CSS onderdelen in te laden die benodigd die zijn voor de weergave boven de vouw. Deze suggestie telt zwaarder mee dan de eerste suggestie. Hierdoor zal de PageSpeed score van uw website wellicht achteruit gaan indien u de eerste suggestie zou oppakken.

Soms is het ook niet mogelijk om bepaalde suggesties op te pakken, omdat dit een conflict zal opleveren met de doelstellingen van uw website of webwinkel. Voor de meeste organisaties zijn bijvoorbeeld bezoekersstatistieken erg belangrijk en daarom maken deze organisaties vaak gebruik van Google Analytics. Om Google Analytics werkend te krijgen, dient u de tracking code van Google Analytics op uw website te plaatsen. Deze tracking code zal door de PageSpeed tester van Google

worden opgemerkt en aangekaart als vertragende factor. Omdat de bezoekersstatistieken belangrijk voor uw business, zal u Google Analytics niet in de ban doen. Dit zal betekenen dat u één of enkele punten minder zal scoren in de PageSpeed tester van Google. Maar dit is geen punt, want het is overigens niet noodzakelijk om de volledige 100 punten te behalen. Wanneer u laten we zeggen een score van 95 haalt, dan is dit ook prima.

Zoals u weet is Google een bedrijf dat zijn bedrijfsvoering en dienstverlening constant probeert te optimaliseren. Zo worden regelmatig kleine en grote updates doorgevoerd in bijvoorbeeld AdWords- en SEO algoritme. Hetzelfde geldt ook voor de PageSpeed test van Google. Dit betekent dat de score van uw website van tijd tot tijd kan fluctueren. Wat nu niet goed is, kan over een half jaar wel goed zijn.

Hoe belangrijk is de PageSpeed voor uw ranking in de Google zoekmachine?

Laten we beginnen met zeggen dat niemand het precieze antwoord op de bovenstaande titel weet (behalve enkele medewerkers binnen Google). Wel is bekend dat de Pagespeed een factor is van de Google algoritme. Uit onderzoeken blijkt overigens wel dat de PageSpeed een behoorlijk verschil kan maken in de ranking van zoekmachines. Zo heeft SEOmoz (bedrijf uit de Verenigde Staten dat gespecialiseerd in software om beter te ranken in de zoekmachine) testen uitgevoerd tussen twee identieke websites met dezelfde scores in de PageSpeed test. Gedurende een bepaalde periode hebben SEO specialisten één van de twee websites geoptimaliseerd aan de hand van de suggesties weergegeven in de PageSpeed test. Na verloop van tijd behaalde de geoptimaliseerde website een aanzienlijk hogere ranking in de zoekmachine.

Alhoewel wij adviseren om de suggesties in de PageSpeed test serieus te nemen, willen we u erop attenderen om ook veel waarde te hechten aan allerlei andere onderdelen van uw website. Waar de PageSpeed zich beperkt tot de techniek achter een website, zijn “content” en “linkbuilding” nog steeds erg belangrijk.

Mobiel wordt steeds belangrijker

Wie de updates van Google over de verschillende platformen (SEO, SEA, Analytics, etc.) volgt, weet dat mobiel in de toekomst steeds belangrijker gaat worden voor de algoritme. De PageSpeed test analyseert niet alleen de desktop versie van uw website of webwinkel, maar ook de mobiele versie. Dit is een mooie kans voor u om de techniek achter de desktop- en mobiele versie van uw website of webwinkel te optimaliseren. Voorbeeld hieronder laat een aantal suggesties zien.

Voorbeelden suggesties en prestatieverbeteringen PageSpeed test Google

Haal het maximale rendement uit uw website of webwinkel

Als internetondernemer wilt u natuurlijk het maximale rendement uit uw website of webwinkel halen. Google is naar onze mening één van de belangrijke platformen om te gebruiken. De PageSpeed test geeft u klein kijkje in de algoritme van Google (waarmee houden zij rekening om uw website te ranken in de zoekmachine?). Maak gebruik van deze kans en doe uw voordeel ermee.

Cursus WordPress volgen?

Bent u na het lezen van deze blog enthousiast geworden? Wilt u WordPress als CMS inzetten voor bijvoorbeeld bedrijfsmatige doeleinden? Het maximale rendement uit WordPress halen en dus meer klanten voor uw business genereren? Volg dan de cursus WordPress bij Global Training.

Tijdens de vijfdaagse cursus WordPress word u door onze ervaren topdocenten bij de hand genomen en leren we stapsgewijs om een kwalitatieve en professionele WordPress website en webwinkel te bouwen. Waar andere opleidingsinstituten de basis van WordPress behandelen, leren wij u tijdens deze cursus om bijvoorbeeld templates vanuit scratch te ontwikkelen. 

Bij Global Training leren we u om geheel zelfstandig een professionele WordPress website te ontwikkelen. U leert CMS naar eigen hand te zetten. Tijdens de cursus WordPress gaat u aan uw eigen businesscase werken (eigen WordPress website). De kennis die u tijdens de cursus WordPress opdoet, kunt u levenslang gebruiken. Hiermee levert u een sterke bijdrage aan uw kennis, competenties en vaardigheden. Als blijk hiervan bemachtigd u over een officieel en waardevol certificaat als aanvulling op uw CV.

Aarzel niet langer en bekijk de cursus WordPress!

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Cursus Google Analytics

Google Analytics: 6 tips voor een maximaal rendement

Cursus Infographics

Professionele en effectieve infographics maken

Ads

Wat is Google AdWords

Facebook and social media

Facebook: nieuwste update benadeelt bedrijfspagina’s

Opleidingsadvies nodig?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn op werkdagen tussen 09:00 t/m 17:00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ons bereiken door de “bel me terug” knop bovenaan deze pagina te gebruiken. Of neem contact met ons op via:

Studiegids ontvangen?

In de studiegids staat een overzicht van alle cursussen die Global Training aanbiedt. Vraag deze nu aan en ontvang alle opleidingsinformatie per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Updates & aanbiedingen

Meldt uzelf aan op onze nieuwsbrief en blijf daardoor op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.