Cursus AutoCAD

Cursus beoordeling

4.6/5

/ 8,9

In het kort

Werkt u in de bouw, architectuur, elektrotechniek, civiele techniek of ruimtelijke ordening en wilt u twee- en driedimensionale (werktuig)bouwkundige tekeningen maken? Volg dan de cursus AutoCAD van Global Training, want wij leiden u op tot een volwaardig AutoCAD professional! Tijdens de cursus AutoCAD leert u alle vaardigheden en technieken aan om een snel en efficiënt productietekeningen te maken en af te drukken in AutoCAD of AutoCAD LT. Vraag de brochure nu aan!

Cursus AutoCAD: een krachtig tekenprogramma waarmee 2D- en 3D (werktuig)bouwkundige tekeningen gemaakt kunnen worden die het ontwerpproces verbeteren en versnellen

Werkt u in de bouw, architectuur, elektrotechniek, civiele techniek of ruimtelijke ordening en wilt u twee- en driedimensionale (werktuig)bouwkundige tekeningen maken? Of heeft u beroepsmatig regelmatig met AutoCAD tekenaars/engineers te maken en wilt u daarom meer over dit tekenprogramma weten? Of is AutoCAD helemaal nieuw voor u en wilt u de fijne kneepjes van het vak leren om bijvoorbeeld uw eigen huis te verbouwen? Dat kan met de cursus AutoCAD van Global Training, want wij leiden u op tot een volwaardig AutoCAD professional!

Autodesk AutoCAD is een krachtig en technisch tekenprogramma waarmee u kwalitatieve en professionele (werktuig)bouwkundige tekeningen in 2D en 3D kunt maken. Met behulp van een krachtige set intuïtieve tools kunt u innovatieve concepten in het leven roepen door ze eerst te visualiseren en vorm te geven. Het tekenpakket stelt u dan ook in staat om de wereld om u heen vorm te geven aan de hand van krachtige ontwerptools.

AutoCAD software beschikt over bepaalde innovatieve functies waardoor u het ontwerpproces kan verbeteren, versnellen en daarmee een drastische verlaging van de ontwikkelkosten kan realiseren. Zo kunt u AutoCAD bijvoorbeeld met de Cloud verbinden. Hierdoor is het documentatieproces voor alle projectleden inzichtelijk en draagt dit bij aan een verbeterde samenwerking. Projecten kunnen hierdoor gemakkelijker, beter, sneller en efficiënter worden opgeleverd. Voor branches zoals de bouw, waarbij de gehele bedrijfskolom, van architect, aannemer, onderaannemer tot installateur met dezelfde werktekeningen moeten werken, is zo’n standaard een absolute must. Uiteraard kenmerkt AutoCAD zich door tal van andere voordelen, waar tijdens de cursus dieper op in zal worden gegaan.

AutoCAD immens populair onder tekenaars en engineers

Het tekenprogramma bestaat inmiddels meer dan 30 jaar en telt meer dan 3,5 miljoen geregistreerde gebruikers. Daarmee is AutoCAD wereldwijd een van de populairste CAD programma’s en wordt het op grote schaal gebruikt in verschillende disciplines. Denk hierbij aan de architectuur, civiele techniek, ruimtelijke ordening, elektrotechniek en (werktuig)bouwkunde. AutoCAD kan dan ook gerust de standaard van de CAD wereld worden genoemd. Doordat de ontwerpsoftware van AutoCAD in diverse disciplines wordt gebruikt, zijn er ook diverse uitvoeringen van de software ontwikkeld. Denk hierbij aan AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical of AutoCAD Civil. Daarnaast is de AutoCAD LT-versie  bijvoorbeeld een goedkopere uitgave en alleen geschikt voor het maken van platte tekeningen. De nieuwste AutoCAD versie beschikt daarentegen juist over gespecialiseerde tools die het ontwerpproces nog meer versnellen en verbeteren.

Zelf tweedimensionale productietekeningen maken

Tijdens de cursus AutoCAD leert u alle vaardigheden en technieken die nodig zijn om een snel en efficiënt productietekeningen te maken en af te drukken in AutoCAD of AutoCAD LT. U gaat tijdens deze cursus dan ook uw eigen kwalitatieve en professionele tweedimensionale productietekeningen maken. De door uw gemaakte tekeningen zullen voldoen aan de Nederlandse standaarden voor het aanvragen van bouwvergunningen. Uiteraard word u hierin door onze docenten begeleidt en is er voldoende tijd gereserveerd voor het maken van oefeningen. U leert alles over AutoCAD om uw beroep als bijvoorbeeld technisch tekenaar,  WTB constructeur, engineer of werkvoorbereider goed uit te kunnen oefenen. Nadat u deze cursus heeft afgerond, kunt u gegarandeerd zelfstandig aan de slag in AutoCAD en bent u direct productief.

Praktijkgerichte cursus AutoCAD volgen?

De docenten van Global Training hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van bedrijven in de tekenkamer. Zij hebben deze cursus ontworpen en afgestemd op de tekenpraktijk. Eén van de belangrijkste aspecten van deze cursus is dan ook de doorvertaling naar uw dagelijkse werksituatie en wensen. Verwacht van deze cursus dan ook geen lange theoretische verhalen, maar praktijkgerichte en to the point opdrachten die u in staat stellen om het geleerde direct in de praktijk toe te passen. Daarnaast vertellen onze docenten over alle mogelijkheden en functies van AutoCAD, maar geven vooral ook aan wat u niet moet doen voor een professioneel en kwalitatief tekening. U zult nog jarenlang profijt en plezier hebben aan deze cursus AutoCAD van Global Training. Download de brochure voor meer informatie over de cursus AutoCAD. 

Waarom kiezen voor de cursus AutoCAD bij Global Training

 • In slechts vijf lesdagen leert u AutoCAD professioneel en voor bedrijfsmatige doeleinden in te zetten.
 • Tijdens deze cursus ontwikkelt u kwalitatieve en professionele tweedimensionale productieontwerpen en leert deze te testen en simuleren (eigen businesscase).
 • U leert producten eerst te ontwerpen en valideren voordat ze gebouwd worden om zo betere producten te leveren, ontwikkelkosten te verlagen en uw producten sneller op de markt te brengen.
 • U bent voortaan niet meer afhankelijk van dure externe bureaus voor de ontwikkeling van productieontwerpen en werktekeningen en bespaart hierdoor op onnodige kosten.
 • U leert de laatste ontwikkelingen over AutoCAD kennen, past de modernste ontwerptechnieken toe en leert alle mogelijkheden en functies van AutoCAD kennen.

Doelgroep & voorkennis

Tijdens deze cursus maakt u kennis met AutoCAD of AutoCAD LT voor het Windows besturingssysteem. Deze training is geschikt voor iedereen die technische (2D) tekeningen wil maken in AutoCAD of AutoCAD LT. Denk hierbij aan:

 • (Werktuigbouwkundige) tekenaars en industriële engineers die de grenzen van Inventor, Revit Architecture of Solidworks hebben bereikt en nu willen omschakelen naar AutoCAD.
 • Installateurs en bouwbedrijven die AutoCAD gebruiken voor het uitwerken van constructies.
 • Starters die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.
 • AutoCAD gebruikers die hun CAD-kennis willen opfrissen en efficiënter willen werken.
 • Iedereen die op professioneel niveau wil ontwerpen en engineeren, maar nog geen ervaring heeft opgedaan met Autodesk Inventor.

Deze cursus is tevens ook een uitstekende voorbereiding op het officiële AutoCAD examen.

U hoeft geen voorkennis van AutoCAD of AutoCAD LT te hebben om deze cursus te volgen. Wél is het belangrijk dat u goed met een computer en het Windows besturingssysteem overweg kunt.

Lesmaterialen, software en benodigdheden

Tijdens deze cursus wordt de laatste versie van AutoCAD gebruikt. Mocht u over een oudere AutoCAD versie beschikken, dan is dat (vaak) geen probleem om aan deze cursus deel te nemen. Geef dit wel vooraf bij uw docent aan.

Indien u niet over AutoCAD software beschikt, dan kunt u via het internet kosteloos een licentie downloaden. Met deze licentie kunt u 30 dagen lang gebruik maken van de nieuwste versie van AutoCAD. Dit kunt u op uw eigen Windows of iOS computer of laptop installeren. Overige studiematerialen zitten bij de cursus AutoCAD inbegrepen.

Wij adviseren om een eigen laptop mee te nemen. Mocht u niet over een eigen laptop beschikken, geef dit dan door aan uw opleidingsadviseur. Uw opleidingsadviseur zal voor een passende oplossing zorgen. Dit kan inhouden dat er voor u een laptop wordt gehuurd.

Wat ga ik leren?

Tijdens deze cursus leert u alles over het technisch tekenprogramma AutoCAD of AutoCAD LT. U leert alle vaardigheden en technieken aan die nodig zijn om snel en efficiënt productie- en werktekeningen te maken. U gaat tijdens deze cursus dan ook uw eigen kwalitatieve en professionele tweedimensionale tekeningen maken.

Allereerst behandelen wij de grondbeginselen en mogelijkheden van het CAD ontwerpen. Vervolgens stappen we over op de basisfuncties en basisvormen van AutoCAD. Hierbij leert u structureren, kleuren, lagen, lijntypes en lijndiktes aan te brengen. Ook komen de verschillende tekencommando’s aan bod en leert u tekeningen efficiënt en gestructureerd op te bouwen. Uiteraard leert u ook om geheel zelfstandig 2D productietekeningen te maken en aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schematekeningen, overzichtstekeningen en detailtekeningen. De door uw gemaakte tekeningen zullen tevens voldoen aan de Nederlandse standaarden voor het aanvragen van bouwvergunningen.  Ook leert u hoe u deze tekeningen kunt printen of als PDF bestand op te slaan om ze vervolgens met projectleden te kunnen delen. Gaandeweg gaan we ook dieper in op het bematen en plotten. Voor een compleet overzicht van de modulen die tijdens deze cursus worden behandeld, verwijzen we u naar het hoofdstuk “lesprogramma”.

De lesdagen zijn bewust over meerdere weken verdeeld. Op deze manier blijft de hoeveelheid informatie die u moet verwerken overzichtelijk en is er tussentijds voldoende tijd om de praktijkopdrachten te maken. Onze docenten zullen u stapsgewijs door het lesprogramma loodsen aan de hand van een stappenplan. Naarmate de dagen vorderen, zal steeds meer de diepte worden opgezocht. Uiteindelijk zult u alle functies onder de knie krijgen en leert u alle mogelijkheden van AutoCAD kennen.

Lesprogramma

Tijdens de cursus AutoCAD worden de volgende modules behandeld:

Introductie AutoCAD

 • Gebruikersinterface
 • Werkomgeving en Workspace
 • Tekenprincipes
 • werken met DWG-bestanden;
 • Het vervaardigen van een bibliotheek, Designcenter en Toolpalettes
 • Werken met de ribbon, muis en toetsenbord
 • Hulpfuncties

Werken met bestanden en navigeren in tekeningen

 • Nieuwe tekeningen opstarten
 • Bestanden openen, afsluiten en opslaan
 • Werken met muis en toetsenbord
 • Zoomcommando’s kiezen en gebruiken
 • Basis tekencommando’s
 • Zoom en Pan
 • Line, rectangle en circle

Selecteren, arceren en werken met lagen

 • Selectieprincipes, wijzigfuncties en constructiefuncties
 • Individuele en meerdere objecten selecteren
 • Punten en posities selecteren
 • Arceerpatronen instellen en vlakvulling
 • Eigenschappen van arceringen
 • Arceringen koppelen aan grenzen
 • Structuur in tekeningen aanbrengen
 • Lagen maken en gebruiken
 • Eigenschappen van lagen (Bylayer)
 • Objecten van laag wisselen
 • Match properties

Teksten en maatvoeringen

 • Tekststijlen
 • Korte tekst
 • Alinea tekst
 • Tekst wijzigen
 • Basis maatvoeringcommando’s
 • Maatlijn posities aanpassen
 • Een maatvoeringstijl maken

Teken- en bewerkingscommando’s

 • Move (verplaatsen)
 • Copy (kopiëren)
 • Rotate (roteren)
 • Scale (verschalen)
 • Mirror (spiegelen)
 • Arc en Polyline
 • Boundary polyline
 • Polyline edit
 • Construction line
 • Trim (afknippen)
 • Extend (verlengen)
 • Fillet (afronden)
 • Chamfer (afschuinen)
 • Offset (evenwijdige kopie)
 • Stretch (rekken)
 • Array (meervoudige kopie)
 • Draw order

Op maat tekenen

 • Eenheden in de tekening
 • Absolute, relatieve en polaire coördinaten
 • Hulpmiddelen bij het tekenen
 • Gebruik van de basis object snaps en grips
 • Permanente en eenmalige object snaps
 • Maten controleren

Eigenschappen van objecten en blocks

 • Properties Palette
 • Quick properties
 • Properties panel
 • Blocks maken, (her)gebruiken en wijzigen

Annotatieve objecten

 • Voordelen van annotatieve objecten
 • Maken en aanpassen van annotatieve teksten en maatvoeringen

Gegevens uitwisselen en afdrukken

 • Inleiding papier- en modelruimte
 • Werken met meerdere tekeningen
 • Cut / Copy / Paste
 • printen op schaal
 • Layouts afdrukken op printers en plotters (Modelspace en Paperspace)
 • Plotinstellingen
 • PDF bestanden genereren
 • Instellingen en uitwisselingen van bestanden
 • Viewports aanmaken en schaal instellen

Standaardisatie van tekeningen

 • Werken met templates (sjablonen)
 • Templates maken en instellen

Resultaten

Nadat u deze cursus heeft afgerond bent u in staat om zelfstandig een breed scala aan tweedimensionale werk- en productietekeningen te maken in AutoCAD of AutoCAD LT. Tevens kunt u deze 2D CAD tekeningen controleren, bewerken en afdrukken. De door uw gemaakte tekeningen voldoen tevens aan de Nederlandse standaarden voor het aanvragen van bouwvergunningen. Ook leert u om geheel zelfstandig aanpassingen te doen aan werktekeningen die u van derden krijgt. U weet op welke manier u structuur in uw tekening kunt aanbrengen en hergebruiken. Aan het einde van deze cursus kunt u dus overweg met de belangrijkste functies en commando’s van AutoCAD en direct aan de slag als professioneel en volwaardig AutoCAD tekenaar/engineer.

Arbeidsperspectieven

Momenteel is er veel vraag naar AutoCAD specialisten. Door deze cursus te volgen zal u beschikken over specifieke kennis en vaardigheden en kunt u zich onderscheiden van de rest. Als goede AutoCAD tekenaar heeft u een streepje voor op de arbeidsmarkt. U kunt direct aan de slag voor veel werkgevers op de engineering- of tekenafdeling. De verwachting is dat deze vraag vanuit de arbeidsmarkt de komende jaren gaat stijgen. Doordat er veel vraag is naar goed opgeleide AutoCAD tekenaars/engineers, hebben deze professionals een sterke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel. Hierdoor zijn zij in staat om betere arbeidsvoorwaarden te eisen.

Zo kunt u denken aan functies als:

 • AutoCAD tekenaar
 • Werkvoorbereider
 • Technisch bouwkundig tekenaar
 • Constructeur WTB (werktuigbouwkunde)
 • Mechanical Design Engineer
 • Tekenaar machinebouw
 • Overige types van engineer

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om carrière te maken als freelance AutoCAD tekenaar/engineer.

Klantervaringen

Meer weten?

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over Global Training en onze cursussen. In de brochure komen de onderstaande onderwerpen aan bod:

 • Over ons
 • Waarom kiezen voor Global Training
 • Topdocenten uit de praktijk
 • Onze werkwijze
 • Businesscase en examen
 • Certificering en kwaliteit
 • Startgarantie
 • All-in tarieven
 • Fiscale belastingvoordelen
 • Opleidingslocaties

Klik op de onderstaande button om de brochure te downloaden, of schrijf uzelf vandaag nog in!

Anderen bekeken ook

Cursus Inventor

Inventor is een 3D CAD-software en biedt eenvoudige tools aan voor de oplevering van 3D ontwerpen in de werktuigbouwkunde. Leer hoe u producten ontwerpt en test voordat ze gebouwd worden. Realiseer zo betere producten en verlaag de ontwikkelkosten. Bekijk de cursus Inventor.

Opleiding Illustrator

Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator? Dan is het nu tijd voor de praktijkgerichte opleiding Illustrator, basis én gevorderd ineen, van Global Training. Leer hierbij alles wat u moet weten om als professioneel grafisch vormgever aan de slag te gaan!

Cursus Photoshop

Photoshop heeft talrijke functies en gereedschappen waarmee u als grafisch ontwerper niet meer zonder kunt. Met Photoshop kunt u elke foto omtoveren tot iets speciaals. Volg de cursus Photoshop en leer alles dat u nodig heeft om afbeeldingen op te bouwen vanaf nul en tot in de puntjes te bewerken.

Cursus InDesign

Bent u creatief en heeft u altijd al de ambitie gehad om folders en flyers te ontwerpen? Met haar vele krachtige tools en functies is InDesign dé applicatie voor u. U leert met InDesign materiaal te ontwikkelen dat bestaat uit één of meerdere pagina’s met tekst en eigen gekozen typografie en stijlen.

Deskundig en persoonlijk advies aanvragen?

Op basis van uw huidige loopbaan en leerdoelen geven wij u graag persoonlijk advies. Laat uw gegevens achter en onze deskundige opleidingsadviseurs bellen u binnen 24 uur op om het persoonlijk advies te bespreken.

Waarom kiezen voor Global Training?

Praktijkgericht

Kleine klassen

Topkwaliteit

Bevlogen trainers

Unieke nazorg

Certificaten

Inspirerende lesdagen

Individuele begeleiding

Een selectie van onze klanten

ING logo
KPN logo
Nationale Nederlanden logo
Ministerie van Defensie logo
Ziggo logo
Aegon logo

Wij zijn trots op

3.000 +

Verzorgde cursussen

9,4

Gemiddelde beoordeling

45

Opleidingslocaties in NL en BE

150 +

Bevlogen docenten

Opleidingsadvies nodig?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn op werkdagen tussen 09:00 t/m 17:00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ons bereiken door de “bel me terug” knop bovenaan deze pagina te gebruiken. Of neem contact met ons op via:

Studiegids ontvangen?

In de studiegids staat een overzicht van alle cursussen die Global Training aanbiedt. Vraag deze nu aan en ontvang alle opleidingsinformatie per mail.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Updates & aanbiedingen

Meldt uzelf aan op onze nieuwsbrief en blijf daardoor op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.