Opleiding Illustrator

Cursus beoordeling

4.6/5

/ 9.1

In het kort

Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator, maar heeft u nog geen ervaring met Adobe Illustrator? Of heeft u al ervaring met Illustrator, maar hanteert u een ingesleten werkwijze en haalt u daarom niet het maximale rendement uit Adobe Illustrator? Dan is het nu tijd voor de praktijkgerichte opleiding Illustrator, basis én gevorderd ineen, van Global Training. Leer hierbij alles wat u moet weten om als professioneel grafisch vormgever aan de slag te gaan!

Opleiding Illustrator: je creativiteit omzetten in krachtige en kwalitatieve grafische ontwerpen met Adobe Illustrator

Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator? Maar mist u de kennis en skills om professionele huisstijlen, technische tekeningen, advertenties of overige grafische toepassingen voor bedrijfsmatige doeleinden te ontwerpen? Of heeft u al ruime ervaring met Adobe Illustrator, maar bekruipt u het gevoel dat u een ingesleten werkwijze hanteert en daarom niet het maximale rendement uit Adobe Illustrator haalt? Dan is het tijd voor de praktijkgerichte opleiding Illustrator, basis én gevorderd ineen, van Global Training!

Adobe Illustrator is een grafisch opmaakprogramma waarmee u vectorafbeeldingen kunt ontwerpen en bewerken. Vectorafbeeldingen bestaan niet uit pixels, maar uit ankerpunten, lijnen, punten en curves. Het voordeel hiervan is dat u een vectorafbeelding kunt vergroten, verkleinen en bewerken, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. De lijnen houden namelijk altijd hun vorm vast, zonder wazig of blokkerig te worden. Een ander voordeel van Adobe Illustrator is dat er wordt gewerkt met layers op een artboard. Met deze layers kunt u objecten geheel onafhankelijk van elkaar ontwerpen om ze later samen te voegen tot één geheel. Vergelijk de layers met vellen doorzichtig papier die op elkaar kunnen worden geplaatst. Uiteraard beschikt Illustrator over nog veel meer slimme en handige functies die zorgen voor hoogwaardige en professionele ontwerpen en uw werk als grafisch ontwerper efficiënter maken. Het immense populaire softwareprogramma Adobe Illustrator is dan ook niet voor niets de standaard in de grafische wereld.

Adobe Illustrator is ook vele malen toegankelijker dan geavanceerde CAD- of 3D-programma’s die tekenaars/engineers gebruiken voor complexe industriële ontwerpen. Daarnaast biedt Adobe Illustrator een pak meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld een eenvoudige beeldbewerkingsprogramma zoals Paint. Het opmaakprogramma Illustrator wordt daarom ook voor veel verschillende disciplines en doeleinden gebruikt. Denk hierbij aan de opmaak van een simpele uitnodiging, professionele folder of een complexe logo voor op een website. Adobe Illustrator is dan ook het ideale werkmaatje van grafische vormgevers die de volgende toepassingen ontwerpen en bewerken: 

 • Huisstijlen, logo’s en visitekaartjes
 • Afbeeldingen en illustraties
 • Infographics, brochures, folders, uitnodigingen en posters
 • Technische tekeningen en cartoons
 • Doorsneden van machines
 • Objecten, symbolen en moodboards

Met Adobe Illustrator leert u al deze grafische ontwerpen en illustraties in een handomdraai klaar te maken voor zowel digitale- als drukwerk toepassingen. En omdat Adobe Illustrator ook in de cloud beschikbaar is, kunt u al uw grafische toepassingen zelfs met de telefoon of tablet ontwerpen en bewerken. Handig toch, alle functies steeds binnen handbereik.

Tijdens deze opleiding Adobe Illustrator leert u op een begrijpbare en praktische manier alles wat u moet weten om als professioneel grafisch vormgever aan de slag te gaan. Dat doen we onder meer door tijdens de opleiding Illustrator vooral veel praktijkgericht te oefenen. Zo leert u tijdens deze cursus Illustrator bijvoorbeeld een huisstijl te ontwerpen voor een organisatie (op basis van een eigen of fictieve businesscase). Op die manier leert u niet alleen het vormgeven op zich, maar maakt u ook kennis met hoe een grafisch proces binnen een bedrijf tot stand komt en evolueert. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u eenmaal aan de slag gaat als grafisch vormgever.

Na deze cursus kunt u al uw creativiteit omzetten in innovatieve, krachtige en professionele designs door gebruik te maken van Adobe Illustrator. U kunt Adobe Illustrator als geen ander gebruiken en kent bovendien alle ins and outs van het grafisch ontwerpproces. Als echte professional weet u wanneer ontwerpen in evenwicht zijn, kunt u perfect een ontwerp beoordelen en weet u aan welke criteria moet worden voldaan voor digitale- en drukwerk toepassingen. Net zoals het een professioneel grafisch vormgever in hart en nieren betaamt. Wacht daarom niet langer en schrijf uzelf in voor de praktijkgerichte opleiding Illustrator, basis én gevorderd ineen, van Global Training!

Doelgroep & voorkennis

Wilt u zich graag specialiseren in het ontwerpen van krachtige en kwalitatieve grafische illustraties voor zowel digitale als drukwerk toepassingen? En dienen deze designs in premium kwaliteit te worden opgeleverd? Of wilt u vooral hobbymatig grafische projecten uitvoeren? Of experimenteren met leuke tekeningen in perspectief of 3D? Dan is deze opleiding Illustrator u op het lijf geschreven.

Deze opleiding Adobe Illustrator richt zich voornamelijk op creatieve profielen. Denk hierbij aan:

 • Grafische ontwerpers/vormgevers
 • (Technisch) tekenaars
 • Engineers
 • Webdesigners
 • Werkvoorbereider
 • Illustratoren
 • Animatoren
 • DTP’er
 • Digital marketing designer
 • 3D designer
 • Packaging designer
 • Digital web designer

Aan de andere kant is deze opleiding Illustrator ook geschikt voor algemenere profielen zoals communicatie- en marketingmedewerkers. Zo leren zij om snel en efficiënt grafische ontwerpen te ontwikkelen en bewerken, zonder beroep te doen op een grafische ontwerper. Deze opleiding is dan ook geschikt voor iedereen die waardevolle inzichten wil vergaren rondom grafische vormgeving met Adobe Illustrator.

Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist over het tekenprogramma Adobe Illustrator.  Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden toegankelijk. Het niveau van de cursus is op HBO/WO niveau ingericht.

Lesmaterialen, software en benodigdheden

Bij Global Training maken we altijd gebruik van de meest recente versie van Adobe Illustrator, zodat u ook met de allernieuwste features en handigheidjes kennismaakt. Zo weten we zeker dat u met de laatste inzichten rondom grafische vormgeving en Adobe Illustrator naar huis gaat.

Tijdens deze training gebruiken we uiteraard het tekenprogramma Adobe Illustrator, dat kan in het Nederlands of Engels. Specifieke terminologie wordt telkens in beide talen meegegeven. Beschikt u niet over het computerprogramma Adobe Illustrator? Dan geeft onze docent u voorafgaand de cursus instructies door om wel over een trialversie van Adobe Illustrator te beschikken. Met de trialversie kunt u volwaardig aan de opleiding Illustrator deelnemen. Deze cursus is zowel voor Windows- als Mac-gebruikers geschikt.

Wij adviseren u om een eigen laptop mee te nemen. Mocht u niet over een eigen laptop beschikken, geef dit dan door aan uw opleidingsadviseur. Uw opleidingsadviseur zal voor een passende oplossing zorgen. Dit kan inhouden dat er voor u een laptop wordt gehuurd.

Certificaat

Na het doorlopen van de opleiding Adobe Illustrator bent u volledig klaargestoomd om aan het examen Adobe Certified Expert (ACE) Illustrator te deelnemen. Met dit certificaat toont u aan dat u de nodige skills rondom Adobe Illustrator onder de knie hebt. Voor dit examen kunt u zich apart inschrijven.

Mocht u de ambitie hebben om uzelf te accrediteren als Adobe Master Certification, dan is het verplicht om eerst het Adobe Certified Expert (ACE) Illustrator te behalen.

Wat ga ik leren?

Na het afronden van deze cursus Illustrator beschikt u over alle benodigde kennis en skills om aan de slag te gaan als professioneel grafisch vormgever of illustrator. We starten helemaal bij het begin en u maakt allereerst op een heel toegankelijke wijze kennis met de werkruimte en gereedschappen van Illustrator. Zo leert u basisvormen tekenen, werken met: kleuren, teksten, lagen, patronen, lijnen en vullingen. Ook leert u filters, effecten en maskers te gebruiken en zelfs 3D objecten te ontwerpen.

U ontwikkelt dus stap voor stap de competenties en vaardigheden om krachtige en professionele illustraties, technische tekeningen of andere grafische ontwerpen te creëren. Maar deze opleiding Illustrator reikt verder dan alleen het ontwerpen en bewerken van grafische toepassingen. Zo leert u ook grafieken te ontwikkelen en bestanden op de juiste manier te exporteren. Zodat drukkers, collega’s of klanten er meteen mee aan de slag kunnen.

Naast de praktische vaardigheden doet u ook waardevolle inzichten op die u helpen om succesvol te zijn als grafisch vormgever. Zo leert u hoe een grafisch proces eruitziet en welke rol u als grafisch vormgever binnen dit proces vervult. U leert de principes van een goede huisstijl kennen en dus ook hoe u andere logo’s en huisstijlen op een objectieve manier kunt beoordelen. 

Alle basis en geavanceerde aspecten rondom het grafisch vormgeven met Adobe Illustrator, en hoe u dit toepast in uw eigen (werk)omgeving, komen tijdens deze opleiding uitgebreid aan bod.

Lesprogramma

Tijdens de opleiding Illustrator worden de volgende modules behandeld:

Basisprincipes van een lay-out:

 • Hoe maakt u het lay-out voor drukwerk
 • Hoe maakt u het lay-out voor het web
 • Vector versus pixel

Starten met Adobe Illustrator:

 • Interface en werkruimte
 • Gereedschappen, waaronder:
  • Vorm- en lijngereedschappen
  • Pengereedschap om paden te construeren
 • Lagen
 • Ankerpunten
 • Menu’s
 • Sneltoetsen
 • Zoomen
 • Navigeren
 • Selecteren
 • Werken met tekst
 • Uitlijnen
 • Nieuwe documenten creëren, indelen en opslaan
 • Voorkeuren instellen
 • Hulpmiddelen

Toepassingen met Adobe Illustrator:

 • Vormen maken en bewerken
 • In perspectief tekenen
 • Vectoriseren van pixelbeelden en handgemaakte tekeningen
 • Transformeren (schalen, roteren), uitlijnen en samenstellen van objecten
 • Geavanceerde typografie en tekstmogelijkheden
 • Kleuren beheren en kleurverloop
 • Gebruiken van:
  • Filters
  • Maskers
  • Effecten
  • Diepte
  • Paden
  • Lijnen
  • Afbeeldingstijlen
  • Penselen
  • Vullingen
  • Patronen
  • Symbolen
  • Hulplijnen
 • Grafieken en diagrammen maken
 • 3D-objecten tekenen
 • Vectorafbeeldingen opslaan voor het web
 • Samenwerken met Photoshop en andere Adobe programma’s

Specifieke toepassingen voor drukwerk:

 • Afdrukken van verlopen
 • Transparantie
 • Overdruk

Ontwerpen van een huisstijl en/of een logo:

 • Basisprincipes
 • Kleurengebruik
 • Fontgebruik
 • Creatie huisstijlhandboek
 • Digitaliseren van bestaande logo’s
 • Importeren in Adobe Illustrator

Exporteren van ontwerpen

 • Klaarmaken voor gebruik in andere programma’s zoals InDesign
 • Opslaan in meest geschikte bestandsformaten
 • Verschil in exporteren voor druk en web

Resultaten

Na het afronden van de opleiding Illustrator beschikt u over alle kennis en competenties om aan de slag te gaan als professioneel grafisch vormgever. U bent in staat om uw creativiteit om te zetten in krachtige en kwalitatieve grafische ontwerpen met Adobe Illustrator. Denk bijvoorbeeld aan: afbeeldingen, illustraties, logo’s, huisstijlen en overige grafische ontwerpen.

Ook maakt u kennis met hoe een grafisch proces binnen een organisatie tot stand komt en evolueert. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u straks daadwerkelijk aan de slag gaat als grafisch ontwerper. Na het afronden van de opleiding Illustrator: weet u wanneer ontwerpen in evenwicht zijn, kunt u perfect een ontwerp beoordelen en weet u aan welke criteria moet worden voldaan voor digitale- en drukwerk toepassingen. Ook leert u de principes van een goede huisstijl kennen en dus ook hoe u andere logo’s en huisstijlen op een objectieve manier kunt beoordelen. 

Alle aspecten rondom het grafisch vormgeven met Adobe Illustrator, en hoe u deze toepast in uw eigen werkomgeving, leert u tijdens deze cursus Illustrator.

Arbeidsperspectieven

Als grafisch vormgever met een specialisatie in Adobe Illustrator kiest u zonder twijfel voor een beroep met toekomst. Want, reclame, drukwerk, advertenties, online bannering en overige grafische ontwerpen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wist u bijvoorbeeld dat de meeste van deze computercreaties met Adobe Illustrator worden gemaakt? Het is dan ook vanzelfsprekend dat kennis van het opmaakprogramma Adobe Illustrator heel wat deuren voor u opent op de arbeidsmarkt.

Of u nu wilt werken bij een reclame-, communicatie-, of marketingbureau? Of bij een drukkerij of uitgeverij? Of liever op de grafische afdeling van een bedrijf? Of liever workshops geeft rondom grafische vormgeving? Of een combinatie van dit allemaal, de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos voor professionele grafische ontwerpers met een specialisatie in Adobe Illustrator.

Na het afronden van deze opleiding Illustrator kunt u bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Grafische ontwerpers/vormgevers
 • (Technisch) tekenaars
 • Engineers
 • Webdesigners
 • Werkvoorbereider
 • Illustratoren
 • Animatoren
 • DTP’er
 • Digital marketing designer
 • 3D designer
 • Packaging designer
 • Digital webdesigner

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om als freelance grafisch ontwerper aan de slag te gaan.

Wacht daarom niet langer en schrijf uzelf in voor de praktijkgerichte opleiding Illustrator, basis én gevorderd ineen, bij Global Training!

Klantervaringen

Meer weten?

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over Global Training en onze cursussen. In de brochure komen de onderstaande onderwerpen aan bod:

 • Over ons
 • Waarom kiezen voor Global Training
 • Topdocenten uit de praktijk
 • Onze werkwijze
 • Businesscase en examen
 • Certificering en kwaliteit
 • Startgarantie
 • All-in tarieven
 • Fiscale belastingvoordelen
 • Opleidingslocaties

Klik op de onderstaande button om de brochure te downloaden, of schrijf uzelf vandaag nog in!

Anderen bekeken ook

Cursus Photoshop

Photoshop heeft talrijke functies en gereedschappen waarmee u als grafisch ontwerper niet meer zonder kunt. Met Photoshop kunt u elke foto omtoveren tot iets speciaals. Volg de cursus Photoshop en leer alles dat u nodig heeft om afbeeldingen op te bouwen vanaf nul en tot in de puntjes te bewerken.

Cursus InDesign

Bent u creatief en heeft u altijd al de ambitie gehad om folders en flyers te ontwerpen? Met haar vele krachtige tools en functies is InDesign dé applicatie voor u. U leert met InDesign materiaal te ontwikkelen dat bestaat uit één of meerdere pagina’s met tekst en eigen gekozen typografie en stijlen.

Cursus Infographics

In dit informatietijdperk worden we dagelijks overladen met veel informatie via bijvoorbeeld tv, internet, social media en in geschreven woord. Leer hoe u complexe of onoverzichtelijke informatie terug kan brengen tot de kern van het verhaal en zet daarmee uw doelgroep aan tot actie.

Cursus Webdesign

U wilt als webdesigner een verdiepingsslag maken? Als ondernemer carrière maken in de webdesign markt? Of u heeft een grote passie voor webdesign en wilt zich laten omscholen tot professionele webdesigner? Wij leiden u op tot webdesigner. Wacht niet langer en bekijk de cursus Webdesign van Global Training.

Deskundig en persoonlijk advies aanvragen?

Op basis van uw huidige loopbaan en leerdoelen geven wij u graag persoonlijk advies. Laat uw gegevens achter en onze deskundige opleidingsadviseurs bellen u binnen 24 uur op om het persoonlijk advies te bespreken.

Waarom kiezen voor Global Training?

Praktijkgericht

Kleine klassen

Topkwaliteit

Bevlogen trainers

Unieke nazorg

Certificaten

Inspirerende lesdagen

Individuele begeleiding

Een selectie van onze klanten

ING logo
KPN logo
Nationale Nederlanden logo
Ministerie van Defensie logo
Ziggo logo
Aegon logo

Wij zijn trots op

3.000 +

Verzorgde cursussen

9,4

Gemiddelde beoordeling

45

Opleidingslocaties in NL en BE

150 +

Bevlogen docenten

Opleidingsadvies nodig?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn op werkdagen tussen 09:00 t/m 17:00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ons bereiken door de “bel me terug” knop bovenaan deze pagina te gebruiken. Of neem contact met ons op via:

Studiegids ontvangen?

In de studiegids staat een overzicht van alle cursussen die Global Training aanbiedt. Vraag deze nu aan en ontvang alle opleidingsinformatie per mail.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Updates & aanbiedingen

Meldt uzelf aan op onze nieuwsbrief en blijf daardoor op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.