Cursus Digitale Toegankelijkheid

Cursus beoordeling

4.6/5

/ 9,3

In het kort

Deze cursus Digitale Toegankelijkheid verschaft jou een uitstekende begripsvorming rondom digitale toegankelijkheid en de toepassing daarvan op allerlei online uitingen. Hierdoor sluit jij niemand meer uit, maar zorg je er voor dat iedereen optimaal gebruik kan maken van jouw diensten en producten. Dit doe je begeleiding van een specialist digitale toegankelijkheid. Samen bepalen jullie wat er nodig is om wel 100% digitale toegankelijkheid te bereiken. Vraag nu de brochure aan!

Cursus Digitale Toegankelijkheid: jouw online uitingen 100% digitaal toegankelijk maken!

Cursus Digitale Toegankelijkheid: is de overheid één van je opdrachtgevers, ben je rechtstreeks in dienst bij de overheid of werk je met klanten die een functiebeperking hebben? En heb jij in je functie te maken met software development-, content- of communicatievraagstukken? Dan heb jij waarschijnlijk ook te maken met digitale toegankelijkheid. Maar hoe zorg je nou voor een maximale digitale toegankelijkheid van je online uitingen?

Dit leer je tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid van Global Training. Met de cursus Digitale Toegankelijkheid bieden we jou de unieke mogelijkheid om binnen enkele dagen bekend te raken met de principes en technieken rondom digitale toegankelijkheid. Hierbij leggen we jou stap voor stap uit hoe jij de digitale toegankelijkheid van websites en apps kan verhogen. Op die manier leer jij snel grote stappen te zetten die ervoor zorgen dat de digitale kanalen van jouw organisatie duurzaam toegankelijk worden en blijven! Vraag nu de brochure van de cursus Digitale Toegankelijkheid aan!

Miljoenen Nederlanders die een functiebeperking hebben!

In Nederland willen we dat de openbare voorzieningen zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Niet alleen gebouwen en het openbaar vervoer, maar ook overheidswebsites. Waarom? Omdat iedere Nederlander het recht heeft om te leven zoals ieder ander en zo volop mee kan doen in de samenleving. In essentie willen we met digitale toegankelijkheid ervoor zorgen dat iedereen in Nederland optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden.

Maar wist jij bijvoorbeeld dat ruim 25% van de Nederlandse bevolking één of meerdere beperkingen heeft? We hebben het hier dus over miljoenen Nederlanders! Je kan hierbij denken aan mensen die blind, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorisch beperkt, zwakbegaafd, autistisch of laaggeletterd zijn. Aan de andere kant hebben we als samenleving ook te maken met migranten die de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen. Voor deze mensen zijn de meeste websites en apps maar gedeeltelijk of helemaal niet toegankelijk!

Tegelijkertijd digitaliseert onze maatschappij in een steeds sneller tempo en constateren we een toename van het aantal mensen met een beperking en migratieachtergrond. Als we onze openbare voorzieningen dus voor iedereen toegankelijk willen krijgen, moeten we ingrijpen en maatregelen treffen. En dat is precies waar Global Training jou met de praktijkgerichte Digitale Toegankelijkheid cursus bij kan helpen. Wij kennen de wet- en regelgeving en hebben inmiddels honderden bedrijven succesvol geleerd hoe zij blijvend aan digitale toegankelijkheid kunnen voldoen!

Cursus Digitale Toegankelijkheid

Wetgeving digitale toegankelijkheid

Op 1 juli 2018 heeft de Nederlandse overheid het “tijdelijke besluit digitale toegankelijkheid” genomen. Hiermee werd het voor alle Nederlandse overheidsinstanties verplicht om de toegankelijkheid van hun websites en apps te verhogen. Hierdoor zouden dus alle inwoners van Nederland, met of zonder beperking, optimaal gebruik moeten kunnen maken van overheidswebsites en apps. Waarom is dit belangrijk? Omdat je met een digitaal toegankelijke website en app effectiever communiceert met klanten die een beperking hebben. En draait het bij communicatie niet om zoveel mogelijk klanten te bereiken? Een echte win-winsituatie dus. En dat is precies waarom digitale toegankelijkheid een hot topic is binnen veel bedrijven!

Toegankelijkheidsverklaring: welke websites zijn digitaal toegankelijk?

Een onderdeel van de wet “tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid” is dat overheidsinstanties ook verplicht zijn om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. In deze verklaring staat in hoeverre overheidswebsites en apps al aan de eisen van digitale toegankelijkheid voldoen. Mocht een overheidswebsite of app niet 100% digitaal toegankelijk zijn, dan is het ook verplicht om maatregelen in de toegankelijkheidsverklaring op te nemen. Deze maatregelen zijn gericht op het bereiken van 100% digitale toegankelijkheid. Hier kan niet laconiek mee worden omgegaan, omdat er ook een tijdsplanning in de toegankelijkheidsverklaring is opgenomen.

Wil jij weten hoe zo’n toegankelijkheidsverklaring eruit ziet? Klik dan op de vorige link.

WCAG 2.1 opgesteld door W3C

Maar hoe maken we websites en apps digitaal toegankelijk? Gelukkig heeft het World Wide Web Consortium (W3C) al standaarden opgesteld die helpen bij de digitale toegankelijkheid van websites en apps. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Momenteel is versie 2.1 actueel, maar vinden er doorlopend wijzigingen plaatst. Dat maakt overigens voor deze praktijkgerichte opleiding Digitale Toegankelijkheid niet uit, aangezien we altijd uitgaan van de allerlaatste versie.

In de WCAG 2.1 staan dus afspraken en eisen voor de manier waarop websites en -apps ontworpen, gebouwd en beheerd moeten worden. Ook bevat de WCAG 2.1 richtlijnen voor de manier waarop webcontent voor een zo breed mogelijke publiek toegankelijk gemaakt kan worden. Dus inclusief mensen met een beperking. De richtlijnen uit de WCAG zijn gebaseerd op ervaringen van mensen met een beperking en diepgaande onderzoeken. Voldoet je website aan de richtlijnen van WCAG, dan weet je ook zeker dat iedere Nederlandse inwonende je website of app optimaal kan gebruiken.

Grip krijgen op digitale toegankelijkheid vraagt om een organisatiebrede en planmatige aanpak. Het bereiken van een optimale digitale toegankelijkheid betreft dus geen eenmalig project dat je uitvoert, maar vergt continu aandacht. Om digitale toegankelijkheid echt goed door te voeren, moet het dan ook een onderdeel van je organisatieprocessen worden!

Wat betekent het besluit digitale toegankelijkheid voor jou?

Doordat websites en apps van de overheid 100% digitaal toegankelijk moeten worden, zal de overheid bij aanbestedingen meer eisen aan (potentiële) partners gaan stellen. Zo verwacht de overheid voortaan dat jij over de kennis en vaardigheden rondom digitale toegankelijkheid beschikt. Wanneer jij niet over deze kennis en vaardigheden beschikt, dan is het vaak einde oefening. Jouw concurrenten die wel over deze skills beschikken, zullen dan aangeschreven worden voor overheidsaanbestedingen. En dat is iets wat je absoluut niet wil!

Wil je dus voor de overheid (blijven) werken? Zorg er dan voor dat je de technieken rondom digitale toegankelijkheid volledig beheerst en dit op alle online uitingen van de overheid kan toepassen. Hierbij verwacht de overheid dat jij kan optreden als expert, adviseur en uitvoerder!

Maar over welke online uitingen hebben we het eigenlijk bij digitale toegankelijkheid? Hieronder een overzicht van online uitingen waarop jij digitale toegankelijkheid zou kunnen toepassen: 

  • Websites
  • Apps
  • Formulieren
  • Online magazines
  • Social media
  • Video’s
  • Pdf’s
  • Grafieken
  • Tabellen

Jij hebt weinig of geen kennis van digitale toegankelijkheid

Aangezien digitale toegankelijkheid nog niet volledig is ingeburgerd, is de kans groot dat jij en je collega’s hier weinig over weten. Daarom is het correct toepassen van digitale toegankelijkheid voor jou ook niet mogelijk. Met alle gevolgen van dien. Denk aan mislopen van overheidsaanbestedingen of inefficiënt communiceren met mensen die een beperking hebben. Maar gelukkig kun jij dit probleem oplossen met training Digitale Toegankelijkheid van Global Training.

Leer hoe jij Digitale Toegankelijkheid succesvol kan toepassen!

Tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid raak je binnen enkele dagen bekend met de principes en technieken rondom Digitale Toegankelijkheid. Hierdoor ben je in staat om op te treden als expert, adviseur en uitvoerder. Wil je dus in aanmerking (blijven) komen voor aanbestedingen van de overheid of je eigen online uitingen digitaal toegankelijk maken? Dat is dat na het afronden van de cursus Digitale Toegankelijkheid geen enkel probleem meer. Wij kennen de wet- en regelgeving en hebben inmiddels honderden bedrijven geleerd hoe zij blijvend aan digitale toegankelijkheid kunnen voldoen. En als we hen kunnen helpen, kunnen we ook jou helpen met digitale toegankelijkheid. Aarzel niet langer en vraag nu de brochure van de cursus Digitale Toegankelijk aan!

Doelgroep & voorkennis

Deze cursus Digitale Toegankelijkheid van Global Training is zeer geschikt voor iedereen die bedrijfsmatig te maken heeft met digitale toegankelijkheid en de WCAG 2.1. Denk hierbij aan mensen die websites ontwerpen, bouwen en beheren. Maar deze cursus Digitale Toegankelijkheid is ook uitermate geschikt voor mensen die regelmatig teksten schrijven. De volgende functiegroepen kunnen aan deze cursus Digitale Toegankelijkheid deelnemen:

  • Webdevelopers
  • Webdesigners
  • Overheidsfunctionarissen
  • Redacteuren (web)
  • Content authors
  • Projectmanagers
  • Contentconsultants
  • Adviseurs digitale toegankelijkheid

Om aan deze Digitale toegankelijkheid training deel te nemen, is het aanbevolen om kennis te hebben van HTML, CSS en JavaScript. Dit helpt jou namelijk om het concept van digitale toegankelijk echt te begrijpen. Waarom zeggen we dit? Tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid besteden we veel tijd aan het bespreken en uitleggen van de WCAG richtlijnen. En de allerbeste manier om deze WCAG richtlijnen te begrijpen, is door ze zelf toe te passen. Precies daarom werk je tijdens de praktijkgerichte cursus Digitale Toegankelijkheid aan opdrachten die toegespitst zijn op het zelf schrijven van stukjes toegankelijke HTML-code.

Certificaat Digitale Toegankelijkheid!

Na afloop van de cursus Digitale Toegankelijkheid ontvang je een certificaat van Global Training dat je kunt gebruiken op je toegankelijkheidsverklaring. Daarmee toon jij aan dat jij getraind bent in digitale toegankelijkheid. Met het certificaat digitale toegankelijkheid kun je dus voor de overheid (blijven) werken!

Lesmaterialen, software en benodigdheden

Wij adviseren jou om een eigen laptop mee te nemen naar de cursus Digitale Toegankelijkheid. Mocht jij niet over een eigen laptop beschikken, geef dit dan door aan je opleidingsadviseur. Je opleidingsadviseur zal voor een passende oplossing zorgen. Dit kan inhouden dat er voor jou een laptop wordt gehuurd.

Wat ga ik leren?

Deze cursus Digitale Toegankelijkheid verschaft jou een uitstekende begripsvorming rondom digitale toegankelijkheid en de toepassing daarvan op allerlei online uitingen. Hierdoor sluit jij niemand meer uit, maar zorg je er voor dat iedereen optimaal gebruik kan maken van jouw diensten, producten en informatie. Tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid gaan we diep op de techniek in, leggen we jouw online uitingen naast de 50 succescriteria en bespreken we de richtlijnen van de WCAG 2.1.

Ook ga je onder begeleiding van een docent jouw eigen online uitingen onderzoeken. In hoeverre zijn deze al digitaal toegankelijk? Vervolgens bepalen jullie wat er nodig is om wel 100% digitale toegankelijkheid te bereiken. In dit proces nemen wij je mee in de mens achter de gebruiker. Wij denken met je mee over contracten, content, inkoop of andere (complexe) vraagstukken.

Tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid is er dus veel ruimte gereserveerd voor jouw vragen. Ook is er voldoende ruimte om je eigen casuïstiek in te brengen. We werken in kleine groepen en je gaat met praktische opdrachten aan de slag. Zo leg jij tijdens de praktijkgerichte cursus Digitale Toegankelijkheid een uitstekend fundament en leer jij blijvend aan digitale toegankelijkheid te voldoen.

Lesprogramma

Tijdens de cursus Digitale Toegankelijkheid worden de volgende modules behandeld:

  • Inleiding, achtergrond en historie van de WCAG richtlijnen
  • Wat is digitale toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid
  • Hoe gebruiken mensen met een beperking jouw website en apps?
  • Voorbeelden en voordelen van digitaal toegankelijke websites en apps
  • Bespreking wet- en regelgeving: WCAG 2.1 en Europese richtlijnen EN 301 549
  • Hoe digitale toegankelijkheid en SEO elkaar versterken
  • Opbouw van de verschillende niveaus:
    • Principes
    • Richtlijnen
    • Succescriteria level A en AA van WCAG 2.1
    • Technieken om te voldoen aan succescriteria
  • Voordelen voor mensen met een functiebeperking per succescriterium
  • Welke benodigde technieken om te voldoen aan een succescriterium
  • Hoe testen of jouw website en apps voldoen aan de WCAG richtlijnen (visuele inspectie of gebruik van tools: ScreamingFrog, Axe en HTML_CodeSniffer)
  • Aandachtspunten bij de ontwikkeling van websites en apps
  • Aandachtspunten bij aanbesteding

Resultaten

Nadat jij de praktijkgerichte Digitale Toegankelijkheid opleiding hebt afgerond, beschik je over specifieke kennis en vaardigheden om je online uitingen digitaal toegankelijk te krijgen. Ook helpen wij jou het belang van digitale toegankelijkheid onder de aandacht van je collega’s te brengen.

Na afloop van de cursus Digitale Toegankelijkheid:

  • Kun jij een site testen op WCAG level A en AA.
  • Kun je gevonden problemen oplossen.
  • Kun je werken met verschillende tools zoals Axe en HTML_CodeSniffer.
  • Heb jij kennis van digitale toegankelijkheid en de WCAG 2.1.
  • Heb jij kennis van de toolkit digitale toegankelijkheid.
  • Kun jij een audit toegankelijkheid toepassen.
  • Weet jij wat de WCAG 2.1 validator is.
  • Weet jij wat WAI WCAG, WCAG ISO en WCAG W3C zijn.
  • Ken jij de richtlijnen van accessibility toepast op Nederland.
  • Heb je kennis van de richtlijnen digitale toegankelijkheid.
  • Kun je WCAG richtlijnen vertalen naar aanpassingen op websites en andere online uitingen.
  • Ken jij de Nederlandse wet- en regelgeving inzake digitale toegankelijkheid en heb je basiskennis van de Europese richtlijnen (EN 301 549).
  • Weet jij waar het nationaal congres digitale toegankelijk voor staat.
  • Weet je wat het belang is van toegankelijke en gebruiksvriendelijke website en apps.
  • Kun jij de accessibility van websites en apps verhogen.
  • Weet jij waaraan content moet voldoen.
  • Kun jij in online documentatie zoeken waarin antwoorden staan op specifieke WCAG vragen. Denk hierbij aan accessibility testen en de accessibility kennisbank.
  • Weet jij wat accessibility en toegankelijkheid zijn.

Arbeidsperspectieven

Momenteel bestaat er een grote vraag naar specialisten rondom digitale toegankelijkheid. Nadat jij de cursus Digitale Toegankelijkheid hebt afgerond, beschik jij over specifieke kennis en vaardigheden die jou in staat stellen om jezelf van de rest te onderscheiden. Hierdoor heb jij een streepje voor op de arbeidsmarkt en kun je direct aan de slag voor veel werkgevers. Bovendien hebben mensen met een certificaat Digitale Toegankelijkheid op zak, een sterke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel. Hierdoor zijn zij in staat om betere arbeidsvoorwaarden te eisen.

Na het afronden van cursus Digitale Toegankelijkheid kunt u aan de slag als:

  • Webdeveloper
  • Webdesigner
  • Overheidsfunctionaris
  • Redacteur (web)
  • Content author
  • Projectmanager
  • Contentconsultant
  • Adviseurs digitale toegankelijkheid

Uiteraard kunt u er uiteraard ook voor kiezen om carrière te maken als freelance adviseur digitale toegankelijkheid.

Klantervaringen

Meer weten?

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over Global Training en onze cursussen. In de brochure komen de onderstaande onderwerpen aan bod:

  • Over ons
  • Waarom kiezen voor Global Training
  • Topdocenten uit de praktijk
  • Onze werkwijze
  • Businesscase en examen
  • Certificering en kwaliteit
  • Startgarantie
  • All-in tarieven
  • Fiscale belastingvoordelen
  • Opleidingslocaties

Klik op de onderstaande button om de brochure te downloaden, of schrijf uzelf vandaag nog in!

Anderen bekeken ook

Cursus Infographics

In dit informatietijdperk worden we overladen met veel informatie. Leer hoe u complexe informatie terugbrengt tot de kern van het verhaal en zet daarmee uw doelgroep aan tot actie. Leer hoe u professionele infographics maakt!

Cursus PHP

Leer geheel zelfstandig een professionele, kwalitatieve en dynamische websites of applicaties te ontwikkelen. Als PHP developer bent u nooit meer afhankelijk van externe partijen en houdt u kwaliteit en het behalen van deadlines in eigen hand.

Cursus Webdesign

U wilt als webdesigner een verdiepingsslag maken? Als ondernemer carrière maken in de webdesign markt? Of u heeft een grote passie voor webdesign en wilt zich laten omscholen tot professionele webdesigner? Wij leiden u op tot webdesigner.

Cursus Programmeren

Wilt u software en applicaties ontwikkelen? Maar heeft u nagenoeg geen programmeer-ervaring? Dan dient u allereerst de basisprincipes en fundamenten van het programmeren onder de knie te krijgen.

Deskundig en persoonlijk advies aanvragen?

Op basis van uw huidige loopbaan en leerdoelen geven wij u graag persoonlijk advies. Laat uw gegevens achter en onze deskundige opleidingsadviseurs bellen u binnen 24 uur op om het persoonlijk advies te bespreken.

Waarom kiezen voor Global Training?

Praktijkgericht

Kleine klassen

Topkwaliteit

Bevlogen trainers

Unieke nazorg

Certificaten

Inspirerende lesdagen

Individuele begeleiding

Een selectie van onze klanten

ING logo
KPN logo
Nationale Nederlanden logo
Ministerie van Defensie logo
Ziggo logo
Aegon logo

Wij zijn trots op

3.000 +

Verzorgde cursussen

9,4

Gemiddelde beoordeling

45

Opleidingslocaties in NL en BE

150 +

Bevlogen docenten

Opleidingsadvies nodig?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn op werkdagen tussen 09:00 t/m 17:00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ons bereiken door de “bel me terug” knop bovenaan deze pagina te gebruiken. Of neem contact met ons op via:

Studiegids ontvangen?

In de studiegids staat een overzicht van alle cursussen die Global Training aanbiedt. Vraag deze nu aan en ontvang alle opleidingsinformatie per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Updates & aanbiedingen

Meldt uzelf aan op onze nieuwsbrief en blijf daardoor op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.